10 boekhoudtips voor het hele jaar

17 maart 2017 by Boekhoudprogramma-gratis.nl with 0 comments

10 Boekhoudtips die je het hele jaar kan gebruiken


Accounting kan vervelend zijn voor elk bedrijf, maar als een kleine bedrijf niet strak de boekhouding bijhoudt kan de belasting een nachtmerrie worden. Zonder een goed systeem voor de financiën kan je bedrijf een heleboel dingen ontglippen en uiteindelijk kost het geld op de lange termijn. Met een duidelijk proces en enkele eenvoudige boekhouding tips kunt je een betere grip krijgen op je financiële situatie. Misschien zelfs je inkomsten verhogen. Het hebben van een methode die je uitgaven, facturen, aanbetaling dossiers en fiscale informatie combineert kan je leven tien keer makkelijker  maken als een kleine ondernemer.

Boekhouding is een wezenlijk onderdeel van een zakelijke onderneming. Om het proces eenvoudiger te maken is het verstandig om inkomsten, met name die voor de transacties meer dan € 80 op te slaan. Het hebben van een back-up documentatie van de aankopen voor je bedrijf zal je helpen als het gaat om te beweren inhoudingen op je belastingaangifte. Bijhouden van je terugbetaalbare uitgaven, zodat je ze niet hoeft te betalen uit eigen zak. Probeer elke maand de bankafschriften met je boekkingen uit te zoeken om ervoor te zorgen dat alle getallen kloppen. Maak een Back-up van al je financiële documenten, bij voorkeur in een materiële bijvoorbeeld in papieren vorm of elektronisch. Voor het geval dat je een technische storing hebt. Noteer al je deposito’s ook, zodat je precies weet wat er gaande is in op bedrijf rekening. Op die manier heb je minder kans om belasting te betalen over geld dat niet is binnengekomen. Blijf op de hoogte van je bedrijfsfacturen.

Of je nu een webshop of een baksteen of kledingwinkel hebt, houden van een goede financiële administratie is gewoon logisch.

10 Boekhoudtips die je het hele jaar kan gebruiken

1. Ga papierloos met behulp van Cloud-Based software

De meeste boekhoudkundige software zal alle basisfuncties die nodig zijn voor elk type bedrijf de boekhouding bieden. Een van de meest populaire op de markt op dit moment is Twinfield. Er zijn speciale abonnementen gemaakt voor kleine ondernemers. Ze stroomlijnen het proces door het verstrekken van elementaire sjablonen voor je bedrijf, zoals facturen, rapportages automatisch je zakelijke administratie aan te vullen. Met de toevoeging van cloud-gebaseerde boekhoudsoftware heb je toegang tot je bedrijfsinformatie vanaf elke locatie.

Kijk op deze pagina voor boekhoudprogramma vergelijken.

2. Zoek een goede adviseur

Het hebben van een goede adviseur op de loonlijst om je ten minste eenmaal per maand te helpen kan van onschatbare waarde zijn. Zij kunnen je leren hoe je moet boeken. Daarnaast kunnen zij vragen beantwoorden en eventuele fouten die mogelijk zijn gemaakt op lossen. Er zijn vele opties bij accountants of boekhouders, dus maak je geen zorgen als je een klein budget hebt.

3. Houd Persoonlijke en zakelijke financiën apart

Probeer deze twee  nooit te mengen, zo wordt de boekhouding veel moeilijker te hanteren. Het is een stuk makkelijker om een nauwkeurige administratie bij te houden als je alleen te maken hebt met één account. Je zult een hoop tijd besparen door deze rekeningen te scheiden.

4. Plan voor grote uitgaven

Reserveer geld voor een grote uitgaven, zoals inventaris, kantoorbenodigdheden, reparatie en onderhoud. Door budgettering voor je bedrijf te maken voor de komende jaren. Kan je veel zorgen besparen.

5. Stel geld opzij voor Belastingen

Als je de financiële administratie goed bijhoud dan ben voorbereid op de belastingen voor het einde van het jaar. Voor meer tips over hoe je financiën binnen een bedrijf ga naar de kvk voor acht belangrijke stappen om een bedrijf te starten.

6. Houd een oog op je facturen

Late en onbetaalde rekeningen kunnen invloed hebben op je bedrijfs krediet en heeft effect op je fiscale betalingen. Houd je facturen georganiseerd en betaal ze altijd op tijd. Houd je betalingsbewijzen bij voor het geval dat.

7. Houd je Bankrekeningen dagelijks of Maandelijks in de gaten

Controleer je bankrekeningen en de dagelijkse verslagen ten minste eenmaal per maand. Bekijk  je opnames en stortingen in je account, zodat verschillen gemakkelijker kunnen worden gespot.

8. Vermijd Cash

Het gebruik van contant geld is een moeilijk te volgen uitgaven. Want er is geen afschrijving van je bankrekening. Door het gebruik van een bankpas of creditcard kan je beter bijhouden welk bedrag waaraan is besteed. Dit maakt het bijhouden van je uitgaven veel gemakkelijker.

9. Maak elke week een bepaalde tijd vrij voor de Boekhouding

Geef jezelf een ten minste een half uur per week om te kijken naar je financiën om er voor te zorgen dat alles in orde is. Op deze manier krijg je een breed overzicht van je bedrijf en houdt je elke week alles goed georganiseerd.

10. Controleer maandelijkse je Debiteuren/klanten

Het hebben van een klant die je geld schuldig is voor de diensten (vooral aan het einde van het jaar) is niet hetzelfde als het hebben van geld dat op de bankrekening van bedrijf staat. Zorg ervoor dat je de debiteuren goed in de gaten houdt. Zodat je alle maandelijkse betalingen krijgt die je verschuldigd zijn. Door regelmatig een rapport/overzicht van je debiteuren te maken, zal je helpen bij de controle van achterstallige betalingen die je verschuldigd zijn.

Als je de administratie onder controle houdt met behulp van deze boekhouding tips. Dan zal je in staat zijn om minder tijd te besteden aan zakelijke financiën en meer tijd op de groei van je bedrijf.

Test zelf gratis boekhoudprogramma

Comment plaatsen